Teatteri Valentino 

"Näytteleminen on ajattelua"
Leila Karttunen, ohjaaja & toiminnanjohtaja


Teatteri Valentino on vuonna 2012 Leila Karttusen perustama tamperelainen harrastajateatteri. Laadukkaat käsikirjoitukset, ammattilaisohjaajan otteet, huolella valittu näytösympäristö ja teatteria koko sydämellään tekevä työryhmä pitävät huolen siitä, että katsoja saa sen, mitä hän on tullut hakemaan; elämyksen. Katsoja todistaa lavalla aitoa heittäytymistä, iloa ja surua, kaikkia tunteita niiden välillä ja ennen muuta koskettavaa ja korkealuokkaista näytelmää.

Tuore tulokas, Teatteri Valentino, perustamispäivänään vuonna 2011

2011 - Teatteri Valentino perustetaan

Teatteri Valentino sai alkunsa Tampereen Työväen Teatterissa työskennelleen ja aikoinaan Tampereen yliopiston II ammattinäyttelijäkurssilta valmistuneen näyttelijä-ohjaaja Leila Karttusen halusta perustaa oma teatteri. 

Nimeksi valikoitui kuuluisan italialaishurmuri Rudolph Valentinon inspiroima nimi. Tästä muodostui myös teatterin särmikäs logo, joka on luottograafikkomme Sami Björkqvistin käsialaa; klassiset draaman kasvot, jotka kantavat ajattomalle herrasmiehelle tyypillistä lierihattua.

Teatteri Valentinon ensimmäiset näytelmät keräsivät tekijöikseen Karttusen aiemmin ohjaamien projektien väkeä. Uusi, pieni teatteri sai lämpimän vastaanoton. Valentino etsi ryhmineen paikkaansa ja kiersi eri esitysympäristöjä Tampereella. Paikkojen vaihtumisesta huolimatta ihmiset löysivät Teatteri Valentinon ja katsojamäärät hiljalleen nousivat.

2012 -> Kantaa ottava, koskettava, kunnioittava

Amurin työläismuseokorttelissa esitetyt, näyttelijä Marjut Sariolan tähdittämä Viekää tuhkakin pesästä, ja Rakastettu Johansson keräsivät runsaasti katsojia ja kunnioitettavia arvosteluja. Myös tangosäveltäjä Unto Monosen traagisesta elämästä kertova Kohtalon Tango, ranskalainen draamakomedia Orkesteri ja viettelevästä huijarimiehestä kertova Gabriel, tule takaisin! jatkoivat Teatteri Valentinon johdonmukaisesti valikoitujen, merkityksellisten näytelmien linjaa.

Myrskyluodon Maija-näytelmän (2019) nuorinta työryhmää
Viimeinen laulu (2023) kertoi Irwinin (Joni Lehtomäki, kesk.) tarinan vaimonsa Riitan (Rosa-Maria Melin, ei kuv.) näkökulmasta

Alusta saakka Valentinon keskeisenä teemana on ollut ajankohtaisuus, vastuuntuntoisuus ja periksiantamattomuus; näytelmät ottavat kantaa ja niiden tavoitteena on herättää ajatuksia ja koskettaa katsojaa. Vältämme tarpeetonta kirosanojen käyttämistä ja haluamme tuoda näytelmien henkilöt ja tapahtumat kunnioittavalla tavalla esille - ketään ei aseteta pilkan alaiseksi.
Näyttämöllä Valentinon näyttelijä tietää, miksi hän roolissaan tekee, niin kuin tekee. Mikään rooli tai edes lause ei ole turha, vaan kaikelle on tarkoituksensa ja päämääränsä.

"Meille on tärkeää antaa katsojalle ajatuksia herättäviä kokemuksia" , Karttunen kertoi lehtihaastattelussa. "Sellaisia, joita katsoja voi miettiä vielä pitkään kotimatkansa jälkeenkin. Haluamme ihmisten saavan syviä tunne-elämyksiä näyttelijöidemme tulkinnan kautta."

2017 -> Merunlahdelle!

Vuosi 2017 ja kesän musiikkinäytelmä Tukkijoella voidaan nähdä Valentinon tietynlaisena taitekohtana. Kauniilla järviympäristöllään hurmannut Merunlahti ja yhteistyökumppani Vihreä Polku sopivat Valentinon toimintaan paremmin kuin hyvin. Sekä Tukkijoella että Myrskyluodon Maija (2019) olivat paitsi katsoja-, myös arvostelumenestyksiä, ja ne noteerattiin lehdissä ympäri Pirkanmaan. Suurista työryhmistä löytyi paljon potentiaalia, uusia kasvoja ja raikkautta, joka täydensi kokeneempien näyttelijöiden joukkoa. Heistä moni on jäänyt Teatteri Valentinon  vakikalustoon. Näytelmien myötä on syntynyt uusia ihmissuhteita ja monille teatterista on tullut jopa niin kutsutusti uusi elämäntapa.

Tukkijoella-näytelmän tukkilaispotretti oli osa Suomi 100-kuvakavalkadia vuonna 2017
Myrskyluodon Maija 2020. Kuvassa Anja Pohjanvirta-Hietanen (kesk.), Rosa-Maria Melin (vas.) ja Pasi Koivuniemi


Monipuolinen ryhmä eri alojen taitajia

Teatteri Valentinon jäsenet muodostavat monipuolisen ryhmän eri ammattien ja harrastusten edustajia. Osa on toiminut teatterin parissa vuosikymmeniä, osa kokeilee siipiään ensimmäistä kertaa lavalla. Päivätyökseen alakoulun opettajana toimiva tuottaja Paula-Maija Sahrman toimii sekä lavalla roolityössä että tuotannon puolella. 

 "Olemme tehneet Leilan kanssa lukuisia näytelmiä",  Sahrman kertoi Radio Musan haastattelun yhteydessä. "Meillä on luja luottamus toisiimme. Samankaltainen ajatusmaailma tukee yhteistyötä, vaikka meillä on tietysti omat kantamme. Näitä näkemyksiä ja ehdotuksia on puolin ja toisin luontevaa vaihtaa."

Kolmantena osapuolena tuotantotiimiin liittynyt Rosa-Maria Melin on Sahrmanin tytär ja ammatiltaan sosionomi. Näyttelemisen lisäksi hän häärii teatterin metatyön ääressä. 

"Rakastan näyttelemistä ja Valentino on aina ollut minulle juuri oikea teatteri, koska täällä pääsen kehittymään", Melin kertoi Aamulehden haastattelussa 2020. "Visuaalisuus ja helppolukuisuus ovat minulle tärkeitä ominaisuuksia mediasisällön suhteen, joten koin luontevaksi ryhtyä hoitamaan markkinointi- ja mediatehtäviä." 

Orkesteri-näytelmän soittajat Messukylän työväennäyttämöllä (2016)


Kiinnostaisiko sinua liittyä mukaan Teatteri Valentinon toimintaan? 

Me emme vaadi mitään erityistaitoja, sillä jokaiselle löytyy meillä mielekästä ja kehittävää tekemistä, jossa tekijä pääsee taitoineen ja mieltymyksineen esille. Toivomme intoa, mielenkiintoa ja asennetta tehdä teatteria, kehittyä ja olla osa hienoa näytelmän tekemisen prosessia!

Ota siis yhteyttä!

Ohjaaja & toiminnanjohtaja
Leila Karttunen
040 708 7361

Tuottaja & markkinointi
Paula-Maija Sahrman
045 668 4336

Teatteri Valentino
info@teatterivalentino.fi