Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

"Näytteleminen on ajattelua."

 

Teatteri Valentino on vuonna 2012 perustettu pirkanmaalainen harrastajateatteri, jonka toiminta on kuitenkin kaukana harrastajamaisesta. Laadukkaat käsikirjoitukset, ammattilaisohjaajan opetukset, huolella valittu näytösympäristö ja teatteria koko sydämellään tekevä työryhmä pitävät huolen siitä, että katsoja saa sen, mitä hän on tullut hakemaan; elämyksen.

Katsoja saa todistaa lavalla aitoa heittäytymistä, iloa ja surua, kaikkia tunteita niiden välillä ja ennen muuta koskettavaa ja korkealuokkaista näytelmää. 

 

Tuore tulokas, Teatteri Valentino, perustamispäivänään vuonna 2012Tuore tulokas, Teatteri Valentino, perustamispäivänään vuonna 2012

Draaman kasvot

Valentino sai alkunsa alalla pitkään vaikuttaneen ohjaaja Leila Karttusen halusta perustaa oma teatteri Pirkanmaalle. Nimeksi valikoitui Rudolph Valentinon, kuuluisan italialaishurmurin, inspiroima nimi, ja tästä muodostui myös teatterin särmikäs logo; klassiset draaman kasvot, jotka kantavat ajattomalle herrasmiehelle tyypillistä lierihattua.

 

                                   Uusi teatteri

Ensimmäiset näytelmäprojektit olivat pienimuotoisempia, mutta saivat välittömästi hyvän vastaanoton. Teatteri etsi omaa paikkaansa ja kiersi erilaisia esitysympäristöjä Tampereen alueella. Paikkojen vaihtumisesta huolimatta ihmiset olivat jo löytäneet tämän uuden pikkuteatterin ja vakikatsojien määrä nousi.  Amurin työläismuseokorttelissa esitetyt Viekää tuhkakin pesästä ja Rakastettu Johansson keräsivät täysinäisiä katsomoita ja kunnioitettavia arvosteluja.

Gabriel, tule takaisin!-näytelmän takahuoneessaGabriel, tule takaisin!-näytelmän takahuoneessa

Myös Unto Monosen traagista elämää avaava Kohtalon Tango, ranskalainen draamakomedia Orkesteri ja viettelevästä huijarimiehestä kertova Gabriel, tule takaisin! jatkoivat Teatteri Valentinon laatunäytelmien linjaa. 

 

                                             Järvimaisemiin 

Vuosi 2017 ja sen kesän näytelmä Tukkijoella voidaan nähdä Valentinon taitekohtana. Upealla ympäristöllään hurmannut Merunlahti ja yhteistyökumppani Vihreä Polku sopivat Valentinon toimintaan paremmin kuin hyvin, tämä yhteistyö tuleekin jatkumaan pitkälle tulevaisuuteen.

Tukkijoella oli paitsi katsoja-, myös arvostelumenestys, ja se noteerattiin lehdissä ympäri Pirkanmaan. Suuresta työryhmästä löytyi paljon potentiaalia, uusia kasvoja ja raikkautta, joka täydensi kokeneempien näyttelijöiden joukkoa. 

 

Monipuolinen ryhmä eri alojen taitajia

Monet Teatteri Valentinon projekteissa eri vaiheissa mukana olleet ovat sille tielle myös jääneet. Näytelmien myötä syntyy uusia ystävyyssuhteita, eikä ole lainkaan tavatonta, että ryhmä tuntee kuuluvansa isoon, taiteelliseen perheeseen, jossa jokaisen omat kyvyt pääsevät esille ja jonka kautta teatterista voi tulla jopa uusi elämäntapa. 

 

Tukkijoella-näytelmän työryhmä viimeisen näytöksen yhteydessäTukkijoella-näytelmän työryhmä viimeisen näytöksen yhteydessä

 

Tutut nimet ovat mukana toiminnassa niin lavalla kuin sen takanakin, muun muassa mainoskuvista vastaava ja teatterin logonkin luonut Sami Björqvist sekä tuottajana toimiva Paula-Maija Sahrman, ketkä ovat kuuluneet Valentinoon sen perustamisesta saakka.  

 "Olemme tehneet yhdessä Leilan kanssa lukuisia näytelmiä",  Sahrman kertoi lehtiartikkelin yhteydessä. "Meillä on luja luottamus toisiimme. Samankaltainen ajatusmaailma tukee yhteistyötä, vaikka meilläkin on tietysti omat kantamme. Näitä näkemyksiä ja ehdotuksia on puolin ja toisin luontevaa vaihtaa, ja se tukee näytelmän lopputulosta." 

Kolmantena osapuolena tuotantotiimiin liittynyt Rosa-Maria Melin, on Sahrmanin tytär. 

"Rakastan näyttelemistä ja Valentino on aina ollut minulle juuri oikea teatteri", Melin sanoi Radio Musan haastatellessa kolmikkoa. "Olen tuntenut Leilan vuosia ja koin luontevaksi ryhtyä hoitamaan myös markkinointi- ja mediatehtäviä. Haluamme pitää teatterimme ajan tasalla ja muun muassa sosiaalisen median käyttö siinä on yksi suuri osa sitä. 

 

Teatteri Valentino ja projekti #Puutunpeliin vuonna 2015Teatteri Valentino ja projekti #Puutunpeliin vuonna 2015

Aatteita ja tavoitteita 

Teatteri Valentino  pitää ohjelmistonsa ajankohtaisena ja kiinnostavana. Yhteisöllisyys, vastuuntuntoisuus, avarakatseisuus ja periksiantamattomuus nostetaan tärkeiksi arvoiksi, myös kestävä kehitys ja ekologisuus sekä kierrättäminen nähdään keskeisinä piirteinä Valentinon toiminnassa.

Tarpeettomalle rellestämiselle ei ole annettu lava-aikaa. Näyttämöllä Valentinon näyttelijä tietää, miksi hän roolissaan tekee, niin kuin tekee. Mikään rooli tai edes lause ei ole turha, vaan kaikelle on tarkoituksensa ja päämääränsä.

"Meille on tärkeää antaa katsojalle ajatuksia herättäviä kokemuksia" , Leila Karttunen kertoi lehtihaastattelussa. "Sellaisia, joita katsoja voi miettiä vielä pitkään kotimatkansa jälkeenkin. Haluamme ihmisten saavan syviä tunne-elämyksiä näyttelijöidemme tulkinnan kautta."

 

 Uusia tuulia

Vuonna 2018 Valentino laajensi toimintaansa ja aloitti ilmaisutaidon kurssitoiminnan, joka otettiin hyvin vastaan. Tulevaisuudessa on kurssien lisäksi myös suunnitteilla erilaisia teemailtamia,soitinkursseja ja lastenteatteria. Samana vuonna saimme iloksemme toivottaa tervetulleeksi uuden puvustajamme, Maarit Hälikän, jonka ideoimaa vaatetusta näemme näyttelijöiden yllä Merunlahdella Viekää tuhkakin pesästä-näytelmän yhteydessä. Teatterin toiminnassa on suuri joukko niin vanhoja kuin uusia kasvoja, ikäluokaltaan 13-vuotiaista aina seitsemänkymppisiin, osa vuosikymmeniä teatteria harrastaneita, osa vielä täysin kokemattomia sen suhteen.

 

Koreografi Mika Keski-Kapee harjoituttamassa Tukkijoen tansseja naisten kanssa Koreografi Mika Keski-Kapee harjoituttamassa Tukkijoen tansseja naisten kanssa

                                                

Mukaan toimintaan       

Jos sinusta tuntuu siltä, että haluaisit päästä Valentinon toimintaan mukaan, mutta et halua heti hypätä itse näytelmän tekoon, suosittelemme tutustumaan teatterikursseihimme, jotka antavat erittäin hyvät lähtökohdat teatteriharrastukseen. Jos taas epäilet lähteä mukaan siksi, koska et ehkä osaa laulaa satakielen veroisesti tai tanssijalkoja on kyllä kaksi, mutta ne ovat molemmat vasemmanpuolisia, ei hätää; emme vaadi mitään erityistaitoja.

Ainoastaan intoa, mielenkiintoa ja asennetta tehdä teatteria, pitää hauskaa ja olla osa tätä kaikkea!