TEATTERI VALENTINO
"Näytteleminen on ajattelua"
Leila Karttunen, ohjaaja & toiminnanjohtaja
Kohtalon tango-musiikkinäytelmän väkeä (Merunlahti 2022)
Teatteri Valentino on vuonna 2012 Leila Karttusen perustama tamperelainen harrastajateatteri. Laadukkaat käsikirjoitukset, ammattilaisohjaajan otteet, huolella valittu näytösympäristö ja teatteria koko sydämellään tekevä työryhmä pitävät huolen siitä, että katsoja saa sen, mitä hän on tullut hakemaan; elämyksen.
Katsoja todistaa lavalla aitoa heittäytymistä, iloa ja surua, kaikkia tunteita niiden välillä ja ennen muuta koskettavaa ja korkealuokkaista näytelmää.
Näytelmägalleria - Julisteet: Sami Björkqvist
2011 - Teatteri Valentino perustetaan
Teatteri Valentino sai alkunsa Tampereen Työväen Teatterissa työskennelleen ja aikoinaan Tampereen yliopiston II ammattinäyttelijäkurssilta valmistuneen näyttelijä-ohjaaja Leila Karttusen halusta perustaa oma teatteri. Nimeksi valikoitui Rudolph Valentinon, kuuluisan italialaishurmurin, inspiroima nimi, ja tästä muodostui myös teatterin särmikäs logo, joka on luottograafikkomme Sami Björkqvistin käsialaa; klassiset draaman kasvot, jotka kantavat ajattomalle herrasmiehelle tyypillistä lierihattua.
Teatteri Valentinon ensimmäiset näytelmät keräsivät tekijöikseen Karttusen aiemmin ohjaamien projektien väkeä. Uusi, pieni teatteri sai lämpimän vastaanoton. Valentino etsi ryhmineen paikkaansa ja kiersi eri esitysympäristöjä Tampereella. Paikkojen vaihtumisesta huolimatta ihmiset löysivät Teatteri Valentinon ja katsojamäärät hiljalleen nousivat.
Tuore tulokas, Teatteri Valentino, perustamispäivänään vuonna 2011
2012 -> Kantaa ottava, koskettava, kunnioittava
Amurin työläismuseokorttelissa esitetyt, näyttelijä Marjut Sariolan tähdittämä Viekää tuhkakin pesästä, ja Rakastettu Johansson keräsivät runsaasti katsojia ja kunnioitettavia arvosteluja. Myös tangosäveltäjä Unto Monosen traagisesta elämästä kertova Kohtalon Tango, ranskalainen draamakomedia Orkesteri ja viettelevästä huijarimiehestä kertova Gabriel, tule takaisin! jatkoivat Teatteri Valentinon johdonmukaisesti valikoitujen, merkityksellisten näytelmien linjaa.
Viekää tuhkakin pesästä (2018, Merunlahti). Keskellä Sari Myllykangas (vas.) ja Ritva af Ursin (oik.)
Alusta saakka Valentinon keskeisenä teemana on ollut ajankohtaisuus, vastuuntuntoisuus ja periksiantamattomuus; näytelmät ottavat kantaa ja niiden tavoitteena on herättää ajatuksia ja koskettaa katsojaa. Vältämme tarpeetonta kirosanojen käyttämistä ja haluamme tuoda näytelmien henkilöt ja tapahtumat kunnioittavalla tavalla esille - ketään ei aseteta pilkan alaiseksi.
Näyttämöllä Valentinon näyttelijä tietää, miksi hän roolissaan tekee, niin kuin tekee. Mikään rooli tai edes lause ei ole turha, vaan kaikelle on tarkoituksensa ja päämääränsä.
"Meille on tärkeää antaa katsojalle ajatuksia herättäviä kokemuksia" , Karttunen kertoi lehtihaastattelussa. "Sellaisia, joita katsoja voi miettiä vielä pitkään kotimatkansa jälkeenkin. Haluamme ihmisten saavan syviä tunne-elämyksiä näyttelijöidemme tulkinnan kautta."
2017 -> Merunlahdelle!
Vuosi 2017 ja kesän musiikkinäytelmä Tukkijoella voidaan nähdä Valentinon tietynlaisena taitekohtana. Kauniilla järviympäristöllään hurmannut Merunlahti ja yhteistyökumppani Vihreä Polku sopivat Valentinon toimintaan paremmin kuin hyvin. Sekä Tukkijoellaettä Myrskyluodon Maija (2019) olivat paitsi katsoja-, myös arvostelumenestyksiä, ja ne noteerattiin lehdissä ympäri Pirkanmaan. Suurista työryhmistä löytyi paljon potentiaalia, uusia kasvoja ja raikkautta, joka täydensi kokeneempien näyttelijöiden joukkoa. Heistä moni on jäänyt Teatteri Valentinon niin kutsuttuun vakikalustoon. Näytelmien myötä on syntynyt uusia ihmissuhteita ja monille teatterista on tullut jopa niin kutsutusti uusi elämäntapa.
2022: Lempäälän Manttaalitalo & syysnäytelmät
Syksyllä 2022 Teatteri Valentinon ja Lempäälän Manttaalitalon tiet yhdistyivät Kohtalon tangon merkeissä. Lempääläläiset ottivat lämpimästi vastaan kesänäytelmistään tutun teatterin, jonka toimintaan Manttaalitalon tilat sopivat erinomaisesti.
Teatteri Valentino ja projekti #Puutunpeliin
Monipuolinen ryhmä eri alojen taitajia
Tutut nimet ovat mukana toiminnassa niin lavalla kuin sen takanakin, muun muassa aiemmin mainittu graafikko Sami Björqvist sekä tuottajana toimiva Paula-Maija Sahrman.
"Olemme tehneet Leilan kanssa lukuisia näytelmiä", Sahrman kertoi Radio Musan haastattelun yhteydessä. "Meillä on luja luottamus toisiimme. Samankaltainen ajatusmaailma tukee yhteistyötä, vaikka meillä on tietysti omat kantamme. Näitä näkemyksiä ja ehdotuksia on puolin ja toisin luontevaa vaihtaa, ja se tukee näytelmän lopputulosta."
Kolmantena osapuolena tuotantotiimiin liittynyt Rosa-Maria Melin, on Sahrmanin tytär. Melin on tuttu näky esityslavalta, mutta häärii myös teatterin metatyön ääressä.
"Rakastan näyttelemistä ja Valentino on aina ollut minulle juuri oikea teatteri, koska täällä pääsen kehittymään näyttelemisessä", Melin kertoi Aamulehden haastattelussa vuonna 2020. "Visuaalisuus on minulle tärkeää, joten koin luontevaksi ryhtyä hoitamaan myös markkinointi- ja mediatehtäviä. Haluamme pitää teatterin ajan tasalla ja muun muassa sosiaalisen median käyttö siinä on yksi suuri osa sitä."
Myrskyluodon Maija, Merunlahti 2020. Kuvassa Anja Pohjanvirta-Hietanen (kesk.), Rosa-Maria Melin (vas.) ja Pasi Koivuniemi.
Mukaan toimintaan
Jos sinusta tuntuu siltä, että haluaisit päästä Valentinon toimintaan mukaan, mutta epäilet lähteä mukaan siksi, koska et ehkä osaa laulaa satakielen veroisesti tai tanssijalkoja on kyllä kaksi, mutta ne ovat molemmat vasemmanpuolisia, ei hätää; emme vaadi mitään erityistaitoja. Jokaiselle löytyy mielekästä ja kehittävää tekemistä, jossa tekijä pääsee esille!
Toivomme intoa, mielenkiintoa ja asennetta tehdä teatteria, pitää hauskaa ja olla osa tätä kaikkea.
Ota siis rohkeasti yhteyttä!
Myrskyluodon Maija-näytelmän tanssia (2019)
Ohjaaja & toiminnanjohtaja
Leila Karttunen
040 708 7361
Tuottaja & markkinointi
Paula-Maija Sahrman
045 668 4336
info@teatterivalentino.fi